przez kuperkowo » N sty 24, 2021 12:50 pm
Moja krótka opinia na temat Kaczora Donalda 2021/01 :
W poprzednim poście wspomniałem na temat opóźnienia spowodowanego ponoć problem z gadżetem więc teraz powiem iż w w związku ze zmianą prezentu na okładce została naklejona naklejka z informacją o nowym gadżecie. Szkoda natomiast iż na okładce nie zmienili daty wydania numeru gdyż ciągle figuruję błędna dat 22.12.2020r.
Jest to moim zdaniem niedbalstwo ze strony Egmontu i trochę dezorientuje na temat daty premiery kolejnego numeru. Nawiasem mówiąc według informacji uzyskanych od redakcji pisma kolejny numer (2021/02) będzie miał premierę 23 marca a nie 19 lutego jak to jest napisane na okładce.
Odnośnie okładki to w sumie najbardziej lubię jak są gagowe ale jak nawiązują do komiksu w numerze (jak w tym przypadku) to też moim zdaniem są fajne.
Przechodząc do samych komiksów :'
W górę, do gwiazd : Na plus na pewno wybijają się rysunki Rodruquesa, które są dość ładne (jak to zwykle u tego twórcy). Większość akcji komiksu to lot samolotem Daisy,Donalda i Kizi,Mzi i Fizi. W sumie nie wiem co bym mógł jeszcze więcej o tym komiksie napisać.
Ocena : 6/10
Porwana za młodu : Ładne rysunki Miguela. W piśmie dominują komiksy z Donaldem i spółką więc cieszy obecność historyjki z Mikim która na dodatek jest moim zdaniem całkiem ciekawa. Do tego rzadki występ Komisarza O'Hary w piśmie Kaczor Donald.
Ocena : 7/10
Przez słomkę : Jednostronicówka Carla Barksa. Dwukrotnie już wcześniej publikowana w Polsce.
Ocena : 6/10
Bracia, gdzie jesteście? : komiks Korhonena z serii ,,Wspomnienia z Klondike" opowiadającej o wspomnieniach Sknerusa z jego przeszłości. Akcja tego komiksu rozgrywa się w Kaczogrodzie. Sknerus McKwacz bierze udział w zawodach lotniczych, których zwycięzca będzie mógł podpisać lukratywny kontakt z pocztą. W tle także rodzina Diodaka i Kwakerfellera.
Można zacznę od pewnych ciekawych rozwiązań tłumaczeniowych. W komiksie zostaje wspomniany Ratchet Gearloose (dziadek Diodaka) i zostaje przetłumaczony jako ,,Ratchet" (konkretnie Diodak mówi iż jest ,,wnukiem Ratcheta"). Dotychczasowa praktyka translatorska (np. w tłumaczeniach ŻICSM) przedstawiała go jako Newtoniusza tudzież Zębatkę Diodaka.
W komiksie zostaje też wspomniany Gadget - brat ,,Ratcheta" oraz Samuel Kwakerfeller (wujek Johna Kwakerfellera, brat Howarda).
Poza tym (choć nie jest to poziom historii Dona Rosy o przeszłości Sknerusa) oceniam scenariusz i fabułę komiksu dość wysoko.
Tak to się kręci : 4-stronicówka z Diodakiem. Odnoszę wrażenie iż trochę rozciągnięta i rozwleczona.
Ocena : 4/10
Chłodne relacje : 3-stronicówka z Daisy i Donaldem. Pierwsze dwie strony moim zdaniem nudne i mało ciekawe. Trochę ratuje go ostatnia strona.
Ocena : 4/10
Magia kina : 10-stronicówka z rysunkami Vicara z lat 80 XXw.. Dobry komiks, z bardzo ładnymi rysunkami. Mam lekkie zastrzeżenie do ostatnich 2 stron gdyż wydaję mnie się iż trochę więcej by się mogło na nich dziać.
Zimne obuwie: Pomysł Donalda na podróż wśród śniegu nadwyraz osobliwy choć raczej w ,,prawdziwym życiu" miałby więcej zalet niż wad.
Ocena : 5/10
Zagadek Donalda i Zagadek Mikiego nie będę oceniał gdyż za bardzo nie przepadam za samym konceptem tych komiksów i większość z nich uważam za mocno przeciętne.
"I remember it as if it was yesterday.
My papa took me to see the ancestral home of our clan.
The desolate castle on Dismal Downs, abandoned since the 17th century "