Inuki napisał(a):To, że dodatki są po angielsku, to już jest śmiech na sali. Osobiście nie widziałem jeszcze żadnego wydania DVD jakiejkolwiek animacji Disney'a w którym dodatki byłyby w wersji oryginalnej. Ja tego wydania nie kupię; nie ma mowy. W ogóle mam takie jakieś wrażenie, że ten film został wydany tylko ze względu na to, że zrobiono wersję aktorską. Odcinają kupony od filmu Burtona i tyle. Świadczyć może o tym mi.in. brak wersji Blu-ray i nie wydanie tego filmu w wszystkich krajach (np. w Czechach). Szukając po sieci informacji o tym wydaniu, można wnioskować, że to wydanie ukazało się w krajach, w których nie ukazała się wersja bodajże z 2005 roku. Brak wersji Blu-ray naprawdę mnie dziwi i coś mi się wydaje, że za jakiś czas wyjdzie jeszcze jedna, bardziej dopracowana wersja i to również na Blu-ray. Disney ostatnio zdecydowanie bardziej wspiera Blu-ray, więc nie wydanie tego filmu na tym nośniku może świadczyć o tym, że jest to faktycznie jakby reedycja edycji "masterpiece". Co Wy o tym myślicie?
lis22 napisał(a):A teraz zrobię małego off topa i zajmę się Blu-Rayem:
w piątek kupiłem swój pierwszy film Disneya / i pierwszy w ogóle / na BD,choć nie mam na razie perspektyw na jego obejrzenie / brak odtwarzacza / napędu BD i telewizora / monitora Full HD /,martwi mnie tylko jedna rzecz ...
wielu ludzi mówi że BD przetrwa tylko jakieś 5 lat i upadnie podobnie jak DVD gdyż znikną fizyczne nośniki danych a wszystko / filmy,gry / będzie ściągane z sieci ...
Trochę mi się to nie widzi gdyż już teraz mówi się że oglądanie filmów na kompie ustępuje kinu domowemu / stacjonarne odtwarzacze i porządne telewizory LCD Full HD / - DVD ze względu na wysoką rozdzielczość nowych monitorów a BD ponieważ ponoć na monitorze Full HD nie osiągnie się takiej jakości obrazu jak na porządnym telewizorze - i tu mam pytanko do posiadaczy filmów na BD i napędów BD w kompie:
1.czy film z BD na kompie rzeczywiście ma dużo słabszą jakość?
2.czy na kompie da się skalować filmy z DVD do jakości Full HD,czy to tylko domena stacjonarnych odtwarzaczy BD?
3.czy na kompie działają opcje BD Live i obraz w obrazie?
Jest jeszcze jedna niepokojąca sprawa: ponoć płyty BD są o wiele mniej trwałe niż DVD a ich żywotność to,ok.dwa lata ... a DVD ponoć jeszcze krócej ...
to dziwne,bo sam mam filmy na DVD z 2001 roku a muzykę na CD nawet z 1993 roku i wszystko działa.
ad1. tak - problem polega na tym że nawet na dużym monitorze np. 19''-22'' nie zobaczysz różnicy pomiędzy DVD a BD
Komputer też możesz podłączyć do TV 52'' + kino domowe lub podłączyć pod dobry zestaw głośników komputerowych.
lis22 napisał(a):
Zaraz ... czyli na monitorze 24 cale z matrycą TFT IPS i w rozdzielczości 1920x1080 pikseli / np.taki model: http://www.bitshop.pl/vmchk/28-Monitory ... IHDCP.html / filmy z oryginalnych płyt Blu-Ray będą wyświetlane w jakości DVD - bez żadnej różnicy? ..![]()
Czy na obrazie z płyty BD na takim porządnym monitorze też będzie tyle pikseli / kwadracików / co na obrazie z DVD / zwłaszcza na filmach Disneya,szczególnie zły obraz w menu filmów oraz kwadraciki podczas projekcji samego filmu /?
lis22 napisał(a):Komputer też możesz podłączyć do TV 52'' + kino domowe lub podłączyć pod dobry zestaw głośników komputerowych.
Problem polega na tym że praktycznie nie mam miejsca nawet na 32 calowy telewizor Full HD - ewentualnie mógłbym go powiesić na ścianie ale boję się takiego rozwiązania no i łączyłoby się ono ze znacznym przemeblowaniem pokoju - bardzo znacznym ...
1. Siedzisz przed TV 24'' w odległości 20 cm od ekranu oglądasz film na DVD potem BD i nie zobaczysz "kwadracików" (artefaktów) w obu przypadkach.
lis22 napisał(a):Hmm ... ale chyba na tak małym ekranie tv / jeśli nie ma on rozdzielczości Full HD / nie da się obejrzeć filmu z płyty BD?
Jupiter napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=2IWZEt0Z_Uo
Zwiastun tej nowej edycji na BD
Powrót do Wydania DVD i Blu-Ray
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości