W "Gdzie jest Nemo?" jakoś nie bali się uśmiercić matki Nemo i jego bardzo licznego rodzeństwa.

Ale może to zły przykład?
Także uważam że scenariusz "Zira zabija Kopę i zostaje wygnana" jest bardzo logicznym i ciekawym rozwiązaniem, może nawet twórcy rozważali taki zwrot akcji, lecz potem z niego zrezygnowano?

Możemy się tylko domyślać*.
"Króla Lwa II" widziałem tylko raz, zaraz po jego premierze. Przyznam że niewiele z niego zapamiętałem. A szkoda, przy wykorzystaniu powyższego wątku, mógł to być jeden z lepszych sequeli (chociaż i tak wybija się ponad przeciętność).
* -
najprawdopodobniej jednak twórcy zapomnieli o istnieniu Kopy.Ale...
Wikipedia napisał(a):Some believe that he [Kopa] was murdered by Zira, thus explaining his disappearance and her exile. It also explains why Simba would not tell Kiara about the reason of the exile when Zazu came and commented about them being murderers. He also never mentioned anything else about this topic after that scene. It would also explain why Simba is so protective of Kiara and only lets her travel on certain paths.
...powyższy cytat wydaje się przemawiać raczej za wersją z porzuconym pomysłem. Dużo niedopowiedzeń, które idealnie wyjaśniałaby teoria o morderstwie.