Czy znacie jakichś uznanych polskich twórców komiksów?(Szczególnie chodzi mi o komiksy "kaczogrodzkie" ) Ja kojarzę tylko, że jeden Polak (to był naczelny KD, były [?] ) napisał scenariusz dla Vicara, akurat mam numer z tym komiksem i jest to bardzo przyjemny "Coś z niczego". Znacie innych Polaków zajmujących się tym, albo inne komiksy tego człowieka (no i jego nazwisko, sam zapomniałem )
Arcer napisał(a):Poza redakcyjnymi tłumaczami, należy wspomnieć również o tłumaczu komiksu "Diodakowy wynalazek". O ile pamiętam, nazywa się Mateusz Lis .
Zapomniałem napisac.
Ostatnio edytowano Wt wrz 12, 2006 4:31 pm przez LKM, łącznie edytowano 1 raz
W Polsce jest świetnych twórców,szczególnie komiksów humorystycznych,najpopularniejszy obecnie jest chyba Śledziu,ale ja najbardziej lubię KRLa .No i nie można zapominać o Grzegorzu Rosińskim (m.in. Thorgal) ,jednym z największych europejskich rysowników.Niedawno dostał nawet Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski .Ogólnie Polacy tworzą dużo dobrych komiksów i naprawde warto się nimi zainteresować.
To jest dział o twórcach pracujących pod banderą Walt Disney Company. Ten temat nie jest wyjątkiem.
Jeśli chcesz rozmawiać o komiksach niedisneyowskich, zapraszam do działu Rozmówki.
Nie jest o polski komiks zpolskim rysownikiem lub scenarzystą, lecz w GIGANT poleca tom XXXV 11/2003, Chuda klata pirata, jet komiks "Nieoczkiwana zmiana planet" dziejący się w Polsce, a właściwie, jak podano w komiksie, w zielonej krainie Polonii.
____________ Nieoczekiwana zmiana planet = Nie. Włoski komiks z włoskim rysownikiem i z włoskim scenarzystą. Wcale nie tak trudno sprawdzić to w Inducks (dop. Humperdink)