W 1942 stworzono wyjątkowe dzieło mające zaprzeczyć komercjalizacji firmy. Dzieło, które śmiało można nazwać sztuką. Dzieło o dorastaniu, o miłości, o śmierci, o życiu. Bambi[3]. Oczywiście był sukcesem, ale gdyby nie wojna zapewne byłby jeszcze większym. Disney często manifestował przeciwko Niemcom i wojnie. Filmik Der Fuehrer's Face otrzymał Oscara co odczytano jednoznacznie. Dużym sprzeciwem był też pełnometrażowy Victory Through Air Power[4]. Ale przecież charakter wytwórni jest zupełnie inny, toteż wciąż powstawało wiele krótkometraży, a Donald zaczął wypierać Mikiego.
W 1943 powstał film Saludos Amigos[5]. Łączy się ściśle z wyprawą Disneya do Ameryki Łacińskiej. Składa się z 4 segmentów i trwa zaledwie 40 min. Ponadto zawiera sceny dokumentalne. Do Donalda i Goofego dołączył Jose Carioca. Film był na tyle dużym sukcesem, że stworzono podobny, Trzej Caballeros[6] z 1944, niemniej skończyły się dobre czasy z krótkimi metrażami. Oscary zaczęły zdobywać Tom & Jerry oraz Looney Tunes. Kreskówki te stawały się popularniejsze od tych Mikiego czy Donalda.
W 1946 powstał film Make Mine Music [7] składający się z 10 segmentów. Był to klasyk podobny do Fantazji, posiadający jednak nie stricte klasyczną muzykę. W tym samym roku powstał pełny metraż Pieśń Południa z oscarową piosenką[8]. Wzbudził sporo kontrowersji, a samego Disneya posądzono o rasizm.
W 1947 Walt stanął przed sądem jako świadek w aferze szpiegowskiej. Mało wiem na ten temat. Wiem natomiast, że w tym roku powstał Fun and Fancy Free[9], składający się z filmików o misiu Bongo i o zaczarowanej fasoli.
Rok 1948 zaowocował pełnym metrażem Melody Time[10], bardzo podobnym do Make mine music. Mimo zapowiedzi (a był to 10. klasyk) film okazał się słaby. Składał się tylko z siedmiu części.
Wreszcie rok 1949 i klasyk Przygody Ichaboda i pana Ropucha[11]. Składał się z dwóch części: O czym szumią wierzby oraz Legenda o sennej dolinie. Jednak zupełnie nie zachwycił. W tym samym roku powstał film aktorski So Dear To My Heart, o którym nie wiem zbyt wiele.
Podsumujmy: okres 1941-1949 to przede wszystkim ciężkie lata wojny. Zaczęło się świetnie od Dumbo i Bambi, ale kolejne produkcje nie mogły być ani drogie ani doceniane z powodu II WŚ. Wytwórnia szukała zysków w krótkich metrażach, bo takich powstawało naprawdę dużo, ale w 1949 roku wytwórnia znajdowała się w bardzo słabej sytuacji finansowej i nic nie zapowiadało, że będzie lepiej.
[1] Parada różowych słoni, Synku mój, Słoń, co fruwa jak ptak.
[2] O smoku, który nie chciał walczyć cz.1 i cz.2 oraz aktorski Casey Junior.
[3] Miłość to pieśń, Przynoszę tę pieśń.
[4] Początek filmu.
[5] Początek, zakończenie.
[6] Początek.
[7] Najpiękniejsze segmenty: Światło Księżyca - to mogła być jedna z części Fantazji, Without you,Two Silhouettes, Piotruś i Wilk cz.1, cz.2.
[8] Zip-a-doo-dah
[9] Początek.
[10] Trees, Blame it on the samba.
[11] Początek.
Pierwsza wersja: