Kupiłem dzisiaj "Super Baloo" na DVD i niestety, jest nowy dubbing (Master Film na zlecenie Disney Character Voices International). Szlak
Nowa obsada wygląda następująco: Paweł Sarakiewicz, Kajetan Lewandowski, Wojciech Wysocki, Andrzej Arciszewski, Aleksander Mikołajczak, Izabela Bukowska, Aleksander Bednarz i inni.
Czyli ze starej obsady pozostał tylko Louies, a genialny wręcz duet Pilaszewska i Prochyra poszedł w zapomnienie

Pozmieniane jest praktycznie wszystko, włącznie ze słowami piosenki tytułowej, która niestety teraz jest kiepska. Ogólnie mam wrażenie, że nowy dubbing jest na trochę wyższym poziomie niż ten z "Kaczych opowieści" ale to jednak nie to. Strasznie wyszedł Kit, Rebeka jest OK, do Baloo można się przyzwyczaić ale momentami teksty brzmią dość sztucznie. No i ciekawostka: napisy są chyba do STAREJ wersji, bo lektor czyta tytuł "Pogromy i błyskawice", a napisy mają "Walka o kamień" (chodzi o pilota serialu).
Szczerze, to nie wiem czy kupować. Obejrzę jeszcze drugą płytę i pomyślę. Źle nie jest, jednak szału nie ma i tak jak w przypadku "Kaczych opowieści" poprzedni dubbing był lepszy, bardziej naturalny. Takie jest moje zdanie. Jak ja teraz żałuję, że pomazałem te wszystkie kasety VHS z kreskówkami Disney'a z TVP1. Jaki ja głupi byłem

Swoją drogą, to ile TVP puściła odcinków? Był komplet?
PS. Post zamieściłem w temacie o "Super Baloo" i w "kalendarzu wydań DisneyDVD w Polsce", żeby można było łatwiej znaleźć ale jak moderacja uzna, że jeden temat wystarczy, to proszę o usunięcie któregoś postu