Pytania do redakcji KD (zanim napiszesz - przeczytaj!)

Tu dzielimy się wrażeniami na temat nowych, a także starych komiksów spod znaku Disneya.

Re: Pytania do redakcji KD (zanim napiszesz - przeczytaj!)

Postprzez Kwalutek » Wto Lip 20, 2010 9:19 am

No niestety bardzo słabe zapowiedzi. Cieszy mnie jedynie komiks Jippesa. Reprint Rosy w numerze podwójnym. Zresztą praktycznie to same reprinty. To trochę bez sensu, że reprintują niedawno wydane komiksy Rosy, skoro jeszcze tyle długich jego komiksów nie zostało wydanych w Polsce. O Barksie już nie mówiąc.
Kwalutek- dawniej Kwalutek Kwaczak (miałem problem z kontem)
Awatar użytkownika
Kwalutek

Dołączenie: Sob Maj 16, 2009 6:59 pm
Miejscowość: Tarnów
GG: 0

Postprzez Wojtas » Wto Lip 20, 2010 11:04 am

Oto lista reprintowanych w Polsce 10-pagerów Barksa od 2008 roku:
Wiosenne porządki
Wszystko dla gościa
Deszcz pieniędzy
Kąpiel w środku zimy
Wizyta u psychiatry
Prywatny detektyw
Historia jednego basenu
Co za dużo, to niezdrowo
Skarbiec (prawie) doskonały
Zrobieni na perłowo
Młodzi sabotażyści (będzie)

A to lista premierowych:
Handel wymienny
Łosie z budyniem w nosie
Płetwy roztańczone

Naprawdę nie rozumiem czym jest to spowodowane. Z jednej strony cieszę się, że komiksy Barksa są wydawane, i mogą się z nimi zapoznać młodsi czytelnicy, ale z drugiej strony - tak trudno dać raz na jakiś czas jeden z kilkudziesięciu 10-pagerów Barksa nie wydanych w Polsce? Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, zwłaszcza, że te komiksy w żaden sposób nie nawiącują do tematyki numeru.

No i jeszcze "Return to Xanadu" Rosy... Nie czytałem go, ale i tak uważam, że powtarzanie tak długiej historyjki po zaledwie pięciu latach, to przegięcie.
Awatar użytkownika
Wojtas

Dołączenie: Nie Lut 24, 2008 5:59 pm
Miejscowość: Kielce
Imię: Wojtek

Postprzez marek » Wto Lip 20, 2010 11:29 am

Może Rosy zrobiło się teraz tak dużo z powodu ŻiCSMcK? Czytelnicy, którzy nie znają tego rysownika, ale rozpoznają jego kreskę, naczytają się w KD jego komiksów a potem zobaczą w kiosku/reklamę w TV/w KD ŻiCSMcK, rozpoznają kreskę i kupią? To byłaby taka wymyślna forma reklamy :)
Awatar użytkownika
marek

Dołączenie: Śro Paź 08, 2008 1:23 pm

Postprzez Pahan » Pią Lip 23, 2010 7:00 pm

Uspokoję nieco te żywe dysputy. :)

Nie będzie reprintu Rosy. Oto wiadomość, którą otrzymałem od pana Rutke:

Grzegorz Rutke napisał(a):Witam,
zreflektowalem sie, ze publikowalismy juz Xanadu w któryms ze specjali, zanim zaczalem prace w Egmoncie. Dlatego w podwójnym wrzesniowym zamieszcze Horsing Around with History Barksa. Przepraszam za pomylke. Chociaz dobrze, ze opamietanie nie nastapilo post factum.
PZDR,
G.
Image
Awatar użytkownika
Pahan

Dołączenie: Pią Paź 28, 2005 2:31 pm
Miejscowość: Krosno, Podkarpacie
GG: 2266241

Postprzez rav815 » Pią Lip 23, 2010 7:12 pm

Przecież to komiks rysowany przez Van Horna :/ Już wolę reprint :D
Awatar użytkownika
rav815
Bo$$ of Beagle Boy$

Dołączenie: Czw Lut 05, 2009 1:09 pm

Postprzez Scarpomaniak » Pią Lip 23, 2010 7:13 pm

To jest osatni komiks Barksa z rysunkami Williama Van Horna - Horsing Around With History, Barks miał w tym czasie zrobić więcej komiksó z Van Hornem, ale cóź.
funny napisał(a):Przecież to komiks rysowany przez Van Horna :/ Już wolę reprint :D

A ja lubę rysunki Williama, szczególnie do tych starszych komiksów, bo w tych nowych są już nienajlepsze.
Komiksy Disneya po polsku - moja strona z tłumaczeniami komiksów i z linkami do magazynów "Uncle Scrooge Polska", "Kaczory z Kaczogrodu" i "Carl Barks Library Polska".
Awatar użytkownika
Scarpomaniak
Pan tłumacz

Dołączenie: Pon Mar 23, 2009 3:48 pm
Miejscowość: Rybnik
Imię: Radosław

Postprzez Gęgul » Pią Lip 23, 2010 7:57 pm

I chwała Bogu. Gdyby wydrukowano jednak komiks Rosy, byłby to najwcześniejszy, długi reprint w Polsce!
Bardzo dobrze, że postanowiono wydrukować komiks Barksa i Van Horna, jestem bardzo ciekaw, jak ten duet sprawdzi się razem. Chociaż nie posiadam tego komiksu Rosy, od razu wszystko lepiej wygląda :).

Ciekawe, w jakim stopniu trwały prace nad "Return to Xanadu". Może pan Drewnowski przetłumaczył już kilka kadrów? :).

- Jaki komiks Barksa i Van Horna wydrukowano w KD, panie Kellersman?
- Hmm...
Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć Ą!
Poszukuję skanów dwóch pierwszych komiksu "Mrowie mrówek" (GP 40) oraz dwóch ostatnich z komiksów "Trudno być dobrym" (KG 6/98) i "Geniusz biznesu" (GP 60)
Awatar użytkownika
Gęgul
Rozkład jazdy dla każdego

Dołączenie: Pon Gru 29, 2008 4:03 pm
Miejscowość: Krosno, lecz nie tkackie, województwo podkarpackie
Imię: Wiktor

Postprzez Arcer » Sob Lip 24, 2010 12:48 pm

Ciekawe, w jakim stopniu trwały prace nad "Return to Xanadu". Może pan Drewnowski przetłumaczył już kilka kadrów? :).
Nie musiał, tłumaczył już ten komiks do poprzedniego wydania ;).

Gęgul napisał(a):Bardzo dobrze, że postanowiono wydrukować komiks Barksa i Van Horna, jestem bardzo ciekaw, jak ten duet sprawdzi się razem.
Czytałem tę historyjkę po angielsku jakiś czas temu i o ile pamiętam, scenariusz był wybitnie w barksowskim stylu. Rysunki niezłe, jak to Van Horn (William :roll:).
Image
Image
Awatar użytkownika
Arcer
el moderatoro

Dołączenie: Nie Lis 21, 2004 1:45 pm
Miejscowość: Łomazy (tudzież Warszawa)

Postprzez Kwalutek » Sob Lip 24, 2010 2:09 pm

Super bardzo chciałem przeczytać ten komiks. No, ale najlepsze, że nie ma reprintu Rosy.
Awatar użytkownika
Kwalutek

Postprzez maniakdonald » Pon Lip 26, 2010 11:37 am

Scarpomaniak napisał(a):To jest osatni komiks Barksa z rysunkami Williama Van Horna - Horsing Around With History, Barks miał w tym czasie zrobić więcej komiksó z Van Hornem, ale cóź.
funny napisał(a):Przecież to komiks rysowany przez Van Horna :/ Już wolę reprint :D

A ja lubę rysunki Williama, szczególnie do tych starszych komiksów, bo w tych nowych są już nienajlepsze.

O, fajnie ze bedzie ten komiks. A ja lubie rysunki van Horna z lat 1980-1990 i 2000-teraz. Tych z lat 1991-1999 niezbyt lubie, jakies dziwaczne.
O skoro mowa o tym komiksie...
Mateusz Kubiak napisał(a): znaleźć pszczołę w komiksach Van Horna (i dokładnie się jej przyjrzeć)

Bedzie super.Wiecej komiksow Van Horna!
http://www.youtube.com/watch?v=CKGACiYXEJE

Najlepszy odcinek z Cafe Myszki
Awatar użytkownika
maniakdonald
Wolność wyobraźni

Dołączenie: Nie Cze 14, 2009 11:01 am
Miejscowość: Warszawa
Imię: Juliusz
GG: 10884073

Postprzez Uncle Scrooge » Czw Lip 29, 2010 2:08 pm

Czy pierwsze tomy serii "Kaczogród" zamierzają państwo wydrukować ponownie?

Czy w KD będą drukowane 1-stronówki Barksa?
Awatar użytkownika
Uncle Scrooge

Dołączenie: Czw Lip 29, 2010 1:43 pm
Imię: Artur
GG: 9695677

Postprzez rav815 » Pią Lip 30, 2010 6:33 pm

Skoro niedługo wyjdzie ŻiCSM to może wypadałoby jakoś wypromować tą serię? Np. poprzez wydanie komiksów Barksa do których nawiazywał Rosa (Voodoo Hoodoo), a następnie na koncu komiksu napsiac artykul, że Don Rosa wszystko to ładnie opisał?
Awatar użytkownika
rav815
Bo$$ of Beagle Boy$

Dołączenie: Czw Lut 05, 2009 1:09 pm

Postprzez Gladstone » Sob Lip 31, 2010 9:29 am

rav815 napisał(a):Skoro niedługo wyjdzie ŻiCSM to może wypadałoby jakoś wypromować tą serię? Np. poprzez wydanie komiksów Barksa do których nawiazywał Rosa (Voodoo Hoodoo), a następnie na koncu komiksu napsiac artykul, że Don Rosa wszystko to ładnie opisał?

13 marca napisałem pytanie:
Gladstone napisał(a):Czy w związku z planowanym na październik wydaniem ŻICSMK byłaby możliwość zamieszczania w KD komiksów Carla Barksa do których nawiązuje w swoim dziele Don Rosa. Mogłyby być to np. Back to the Klondike, The Status Seeker, Voodoo Hoodoo. To długie komiksy, ale od czego są podwójne numery :D Umożliwiłoby to zrozumienie wielu aspektów fabuły i licznych nawiązań zawartych w ŻICSMK, które bez znajomości komiksów CB nie mają sensu.

Pytanie chyba nie zostało wysłane albo się zawieruszyło, nie było odpowiedzi.
Problem w tym, że najwięcej nawiązań jest w długich 32 - stronicowych komiksach, które nie mogą być umieszczane w pojedynczych numerach tylko w podwójnych, a mamy zapowiedziany tylko "Horsing around..."
Rozwiązaniem mogłaby być publikacja w serii Komiksów z Kaczogrodu (jeśli będą kontynuowane) ŻICZSMK ale w wersji Barksa, np. poprzez wydanie tego w dwóch częściach. Pomysł z artykułem jest dobry, redakcja mogłaby coś napisać lub my moglibyśmy wspólnie coś wypocić i przesłać redakcji, jak będą chcieli to wykorzystają.

Przy okazji zamieszczam listę kilku dłuższych Barksów wydanych niedawno w Danii, więc redakcja powinna mieć do nich dostęp (redakcja pewnie ma jakąś swoją bazę danych, ale można by im wysłać tę listę):
Only old poor man - numer 51/2007 w Danii
Lost in the Andes - numer 15/2006 z okładką
Old castle secret - 12/2008 z okładką
Golden Helmet - 28/2006
Mystery of the Ghost Town Railroad -14-16/2009
Cattle King - 25-27/2007
The Giant Robot Robbers - 19/2001 - starszy ale na 20 stron, więc może być w pojedynczym numerze
Luck of the north - 13/2002
Sheriff of Bullet Valley - 28/2004

Uncle Scrooge napisał(a):Czy pierwsze tomy serii "Kaczogród" zamierzają państwo wydrukować ponownie?

Myślę, że można odpowiedzieć bez angażowania redakcji - nie. Kaczogrody raczej nie sprzedawały się zbyt dobrze, jeżeli jakiś się ukaże, to raczej nowy tom. Wydane już tomy można dostać czasem na allegro, ewentualnie trzeba poszperać w księgarniach internetowych.
Awatar użytkownika
Gladstone

Dołączenie: Czw Paź 15, 2009 4:49 pm

Postprzez Kwalutek » Pon Sie 23, 2010 9:45 am

Przed wakacjami napisał Pan, że w okolicach września zostanie w KD zmieniona szata graficzna. Czy mógłby Pan powiedzieć w którym dokładnie numerze?
EDIT:
Kiedy będą wysłane pytania?
Awatar użytkownika
Kwalutek

Postprzez Gęgul » Pon Sie 30, 2010 3:45 pm

Czy będziemy mogli przeczytać jeszcze na łamach KD komiksy z serii "Kacze Opowieści"? W listopadzie '09 podał Pan kilka kodów historyjek z "KO", które się pojawią, z czego 3 są do tej pory nie wydane.
Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć Ą!
Poszukuję skanów dwóch pierwszych komiksu "Mrowie mrówek" (GP 40) oraz dwóch ostatnich z komiksów "Trudno być dobrym" (KG 6/98) i "Geniusz biznesu" (GP 60)
Awatar użytkownika
Gęgul
Rozkład jazdy dla każdego

Dołączenie: Pon Gru 29, 2008 4:03 pm
Miejscowość: Krosno, lecz nie tkackie, województwo podkarpackie
Imię: Wiktor

PoprzedniaNastępna

Powróć do Komiksy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Zostań Przyjacielem Disney Polski!