Jako założyciel tematu, pozwoliłem sobie na pewne modyfikacje. Po pierwsze przeniosłem go do "Rozmówek" a wiąże się to ze zmianą formuły, a raczej jej poszerzeniem. Mianowicie, pomyślałem, że mogłoby to być miejsce do wrzucania własnoręcznie zrobionych ciekawych zdjęć. Oczywiście, stara funkcja też pozostaje (chociaż, w dobie
nk i
twarzoksiążki nie jest już taki interesująca).
Tak więc, aby godnie zacząć temat zaprezentuje zdjęcia... wprost z mojego podwórka. I to świeżutkie, bo dosłownie sprzed kilkunastu minut.
Niezmiennie od 1999 roku, gdzieś na przełomie kwietnie i maja Krośnian budzi charakterystyczny szum.

Górskie Zawody Balonowe (bo o nich mowa) to chyba najbardziej wyczekiwana impreza w naszym mieście. Oprócz oglądania rywalizacji sportowej, (w której biorą udział zarówno polscy baloniarze, jak i zagraniczni) jest to okazja to odprężenia i relaksu. Na płycie krośnieńskiego lotniska (swego czasu największego w Europie), organizowane są imprezy plenerowe z koncertami zespołów (w tym roku m.in.
happysad i raper
TeTris) oraz wesołe miasteczko. Jest też okazja obejrzeć z bliska samoloty, a niekiedy także "przelecieć się" nimi (lub balonem). Całość trwa kilka dni, i zbiera ludzi z całego Krosna i okolic. Naturalnie, są także entuzjaści z dalszych stron Polski.
Poniższe zdjęcia robiłem kiedy miała miejsce jedna z popołudniowych konkurencji zawodów.
Nie jest to szczyt jakości i rewelacyjnego kadrowania, ale zamieściłem je raczej poglądowo dla ludzi, którzy o istnieniu takiej imprezy nie wiedzieli. Balony (szczególnie widziane pierwszy raz) robią wrażenie, a dla mieszkańców miasta są już niemal niezbitym dowodem na nadejście wiosny.

Także - jeżeli ktoś będzie w tych dniach w pobliżu - zapraszam i polecam, w imieniu moim i pozostałych forumowiczów z Krosna!
PS 1.
Tutaj można poczytać co nie co na temat Zawodów i rozgrywanych konkurencji. Strona, niestety nie aktualizowana od 3 lat.
PS 2. Nawet "Kaczor Donald" pisał kiedyś o Zawodach. Było to w numerze 16/2001, w znienawidzonej rubryce "Kwakspress". Co prawda, więcej miejsca poświęcono Inowrocławiowi, ale zawsze coś. Ja byłem dumny

.
PS 3. Wiem, że cały ten post wygląda jakby był sponsorowany przez miasto Krosno, ale uwierzcie mi, ze nie był.